Gebeurtenissen.com

WikiLeaks crowdfunding: Binnen 3 dagen bijna 60% van beloning voor info over TTIP binnen
Door Marianne van Buitenen

Op dinsdag 11 augustus werd door WikiLeaks een crowdfunding campagne gestart om €100.000 bij elkaar te krijgen. Het geld wordt ingezameld als beloning, wie erin slaagt om de inhoud van Europa’s ‘most wanted secret’; TTIP, door te spelen aan WikiLeaks, krijgt het bedrag in handen. Al snel blijkt dat heel veel mensen enthousiast reageren en willen deelnemen aan de inzamelingsactie. Want slechts enkele dagen later, in de nacht van 13 op 14 augustus, staat de teller al op bijna 60% van het streefbedrag.

Het filmpje dat onderaan dit artikel staat, werd door WikiLeaks op Youtube gezet. Het maakt goed duidelijk hoe belangrijk het is dat er openheid komt over de achter gesloten deuren gehouden onderhandelingen. TTIP zal effect hebben op iedere EU lidstaat, maar toch krijgen zélfs de EU parlementariërs slechts zeer beperkt toegang tot de onderhandelingen over de handelsovereenkomst.

Beveiligde leeskamer
In het elf minuten durende filmpje, dat zeer de moeite van het bekijken waard is, legt Julian Assange van WikiLeaks hierover het volgende uit: “Wanneer de Europarlementariërs meer te weten willen komen over TTIP, moeten zij hiervoor contact opnemen met de Amerikaanse ambassade. Er is maar twee keer per week de mogelijkheid om een afspraak (van slechts twee uur) te maken. Ook mogen er maar twee Europarlementariërs tegelijk op zo’n afspraak verschijnen.
Zij moeten dan naar de VS ambassade komen en bij binnenkomst ieder elektronisch apparaat overhandigen, dat eventueel gebruikt zou kunnen worden om een kopie te maken. Ook moeten zij ermee instemmen om alles ‘vertrouwelijk te houden’. Daarna worden de Europarlementariërs naar een beveiligde leeskamer gebracht, waar twee ambassadebeveiligers alles in de gaten houden wat zij daar doen.”

Assange vraagt zich af hoe het mogelijk is, dat Europarlementariërs onder deze omstandigheden kunnen inschatten hoe de onderhandelingen precies verlopen.

Buitengesloten
In tegenstelling tot de parlementariërs, kennen de grootste bedrijven ter wereld deze beperkingen niet. Zij hebben al vanaf dag één volledige toegang en hebben ook voortdurend invloed op de onderhandelingen. De EU burgers worden helemaal overal buiten gehouden, zelfs regeringen worden voor een groot deel buitengesloten. Degenen die wél altijd betrokken zijn bij de besprekingen, zijn de grote multinationals.

Een verdrag zoals dit, heeft een meer dan gigántische invloed op bijna alles dat belangrijk voor ons is. Voeding, land- en tuinbouw, het milieu, gezondheidszorg, toegang tot medicijnen, privacy en nog heel, héél veel meer!  
In het filmpje worden ook enkele treffende voorbeelden gegeven van bedrijven die regeringen hebben aangeklaagd voor het belemmeren van hun handelsbelangen.

Augustus 2015

Lia 15.08.2015 12:57

De teller staat nu al op 66%, dat gaat best snel!

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men