Gebeurtenissen.com

Niet-stemmers zijn nuttig... voor de gevestigde partijen!
Door Marianne van Buitenen

De gevestigde partijen liggen hoogstwaarschijnlijk niet bepaald wakker van een lage opkomst bij de verkiezingen. Het tegendeel zal eerder het geval zijn. De ontevreden niet-stemmers hebben namelijk één groot voordeel voor de gevestigde politiek. Zij brengen door weg te blijven bij het stemhokje... géén stem uit op hun politieke tegenstanders!

 

Veronderstel...
De vaste aanhangers van de gevestigde partijen staan te boek als zeer trouwe stemmers. Vooral nu er een zeer groot aantal partijen deelneemt aan de Tweede Kamerverkiezingen, weten deze partij-trouwe kiezers maar al te goed dat hun stem belangrijker is dan ooit. Want veronderstel dat de ruim 25% van de mensen die in 2012 niet hebben gestemd, dat nu ineens wél gaan doen... dat zou de gevestigde politiek behoorlijk in problemen kunnen brengen!
Zij, de vaste kern van kiezers, laten het dus echt niet afweten bij de verkiezingen.

 

Politieke touwtjes
Vier partijen, de VVD, het CDA, de PvdA en D66, domineren al decennialang de Nederlandse kabinetten. Weliswaar in steeds wisselende samenstellingen, maar sinds 1967* is er niet één kabinet geweest waarin niet minimaal een (maar meestal meerdere) van deze partijen zat.

De kans dat de ‘oude vertrouwde’ partijen straks gewoon weer aan macht komen en wederom aan de politieke touwtjes kunnen trekken, neemt af naar mate de opkomst groeit.

 

Verkiezingsnederlaag
Veel Nederlandse kiesgerechtigden hebben het helemaal gehad met de gevestigde partijen. Een groot deel van deze mensen wil 'een duidelijk teken’ afgeven aan de politiek, door niet te gaan stemmen. De gevestigde partijen trekken zich daar echter absoluut niets van aan. Zij laten zich alléén van het pluche verjagen, door een niet mis te verstane stevige verkiezingsnederlaag.

Niet door 'een teken' dat zij eenvoudigweg kunnen negeren en naast zich neer kunnen leggen. De beste manier om de partijen waar je vanaf wilt buiten spel te zetten is: Massáál gaan stemmen op andere partijen!

 

Als er steeds minder mensen gaan stemmen, krijgen de mensen die wél gaan stemmen een ongewenst grote invloed op de uiteindelijke verkiezingsuitslag. Er wordt vaak gezegd: “De massa heeft de macht.”
Máár, dan moet de massa wel bereid zijn om die kans te grijpen… op het moment dat dit hen (door middel van de verkiezingen) wordt aangereikt!

 

Niet-stemmers willen vaak 'een teken' afgeven,

stemmers kunnen het politieke steekspel veranderen!

 

 

 

*Wikipedia - samenstelling kabinetten sinds Tweede Wereldoorlog

Opkomstcijfers 2012

 

 

Februari 2017

RB 30.04.2018 10:10

Ik stem niet omdat ik aan niemand de macht geef om over mij te regeren op de manier zoals ze doen.

Johan Visser 08.02.2017 15:38

Klopt, de gevestigde partijen krijgen procentueel minder stemmen als er MEER mensen gaan stemmen. De gevestigde orde zou balen al iedereen ging stemmen!

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men