Gebeurtenissen.com

Zit achterdeur coffeeshop wel zo dicht als we denken?
Door: Marianne van Buitenen

Regulering van de achterdeur van de coffeeshop, het kabinet blijft volhouden dat dit onmogelijk is. Een onthullend interview met prof.mr. J.G. (Jan) Brouwer - hoogleraar Algemene Rechtswetenschap- werpt echter een geheel ander licht op de zaak.

In het jaar 2005, werd door de Nederlandse regering aan het gerenommeerde T.M.C. Asser Instituut gevraagd, om te onderzoeken of het reguleren van de coffeeshop achterdeur haalbaar was binnen het Internationaal recht. De uitslag van het onderzoek, waarin deze vraag positief werd beantwoord, verdween vervolgens spoorloos. Direct daarna werd er door voormalig minister Donner een tweede onderzoek aangevraagd bij het Asser Instituut, dit keer met een geheel andere formulering.
In dit tweede onderzoek was de vraag of het gedogen kon worden uitgebreid, zonder dat dit in strijd was de internationale VN drugsverdragen. Door de vraag op deze manier te stellen, was de uitslag van het rapport dat dit niet mogelijk was.
Door de nadruk nu te leggen op uitbreiding van het gedogen, in plaats van op het legaliseren, kwam er wél een uitslag die binnen het cannabisbeleid van de regering viel. Gedogen heeft immers een illegale status, en iets dat (nog) illegaal is kan niet worden uitgebreid.

Publiek geheim
Volgens prof. Brouwer is het verdwenen rapport zo langzamerhand een publiek geheim. Iets waar niet hardop over mag worden gesproken, maar waar iedereen zo langzamerhand over weet.
“Als de voordeurpolitiek niet in strijd is met internationale verplichtingen,” vertelde hij verder, “dan kun je niet met droge ogen beweren dat de achterdeur niet gereguleerd zou kunnen worden.”

Maart 2012

Bekijk hieronder het interview met prof.mr. J.G. Brouwer

Dit artikel verscheen ook bij Bangersisters.nl

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men