Gebeurtenissen.com

Pinnen; goed voor de banken, maar niet voor ons
Door Marianne van Buitenen

Banken voelen zich oppermachtig en verheerlijken vol ijver het pinnen. Dit doen zij door middel van vele advertenties en reclamespotjes. Vooral het gemak van pinbetalingen en het veiligheidsaspect worden hierbij benadrukt. Dat deze marketing goed aanslaat blijkt, want het aantal pinbetalingen neemt razendsnel toe. Voor de banken is dit een zeer een gunstige ontwikkeling, omdat zij het liefst helemaal van contant geld af willen. Máár, is het voor ons als gewone burgers wel gunstig, zo’n cashloze samenleving?

We worden nog niet overal verplicht om te pinnen, zoals bij veel parkeergarages, maar dat de banken het gebruik van contant geld willen ontmoedigen is duidelijk. Tegenwoordig zijn er ook vrijwel geen bankfilialen meer waar je nog wat cash geld bij de balie kunt opnemen. Sterker nog, je kunt er zelfs niet ‘zomaar’ meer terecht om je eigen geld te brengen, zodat het op je rekening gezet kan worden. Nee, tegenwoordig moet je betalen voor deze ‘service’. Bij sommige banken mag je dan een paar keer per jaar gratis contant geld op je eigen rekening storten, maar iets storten op de rekening van een ander kan alleen tegen betaling. Wie had dat gedacht, toen we jaren geleden allemaal een bankrekening móesten nemen, omdat het zoveel veiliger was dan het ontvangen van salaris in een loonzakje!

Het geld van miljoenen mensen
Maar goed, de bankrekeningen zijn er gekomen, de loonzakjes zijn verdwenen en pinnen is algemeen goed geworden. De meeste mensen betalen hun rekeningen door middel van telebankieren en daarmee is ons geld al voor een groot deel virtueel. Na het betalen van de vaste rekeningen, halen de bankklanten niet onmiddellijk het overblijvende deel hun salaris uit de flappentap. Wel wordt er meestal direct een beetje contant geld uit de flappentap gehaald. De rest van het salaris echter, verdwijnt door middel van pinbetalingen ’n heel stuk langzamer van de bankrekening.
Tja, en juist dát maakt het voor de banken buitengewoon lucratief. Want iedere maand weer, blijft een groot deel van de salarissen en uitkeringen van miljóenen mensen, veel langer op de bank staan… dan vóór het pintijdperk ooit het geval was!
De digitalisering van geld is voor banken niet alleen uiterst winstgevend, het geeft hen ook de volledige controle en macht over óns geld. Geen wonder dus, dat de banken graag van contant geld af willen.

Mogelijkheden verdwijnen
Onder het mom van veiligheid, worden de burgers klaargestoomd voor een maatschappij waarin contant geld moet plaatsmaken voor elektronisch geld. Langzaam maar zeker en tamelijk onopvallend, wordt het gebruik van contant geld moeilijker gemaakt en het pinnen aangemoedigd. Voor winkeliers bijvoorbeeld, is het afstorten van contant geld de laatste jaren steeds duurder geworden. Mede daardoor zijn er bijna geen winkels meer waar niet gepind kan worden, want de kosten voor het afstorten zijn een flinke last voor winkeliers geworden.
Bij supermarkten zie je, behalve de gewone kassa’s, steeds meer kassa’s verschijnen waar je alleen kunt pinnen. Er zijn inmiddels zelfs supermarkten die helemaal geen cash geld meer willen aannemen van de klanten.
Tegelijk verdwijnen er steeds meer pinautomaten, vooral in plaatsen met een vrij klein aantal inwoners. Dit gebeurde bijvoorbeeld in het Noord-Brabantse plaatsje Noordhoek, nadat de enige pinautomaat werd opgeblazen na een ramkraak. Lees hier het artikel.

Hoezo ‘veiliger’?
De banken zijn al een heel eind gekomen, met het digitaliseren van het geld. Maar zodra het contant geld is verdwenen of nog slechts zeer beperkt beschikbaar is, wordt het er voor gewone burgers toch echt niet veiliger op!
Digitaal geld blijft namelijk ook dan nog steeds gevoelig voor fraude en vervalsing. Hackers slagen er telkens weer in om nieuwe trucs te bedenken, ze zien zelfs regelmatig kans om in te breken in zeer geavanceerde computersystemen. Pinautomaten blijken vaak ‘een eitje’ te zijn voor gespecialiseerde bendes en berovingen van bij de automaten pinnende burgers, komen vaker voor dan ons lief is. De zogenaamde ‘cybercrime’, zoals bijvoorbeeld het skimmen, heeft alleen al in 2012 zo’n tien miljard gekost, volgens het TNO. >>klik hier<<

Desalniettemin, wordt het pinnen ons zo makkelijk en aantrekkelijk mogelijk voorgeschoteld, je kunt binnenkort ook overal met een mobieltje betalen. Het is niet ondenkbaar dat daarmee het mobieltje weer érrug aantrekkelijk wordt voor handige zakkenrollers en/of overvallers. Want hackers en skimmers blijken immers keer op keer in staat, om zo ongeveer overal binnen te komen en/of een ‘oplossing’ voor te vinden.

Een ‘doe-het-zelf’ protest!

Kortom, als we nog enige zeggenschap over ons eigen geld willen houden, laten we dan niet accepteren dat contant geld verdwijnt!
Protesteren door met z’n allen de straat op te gaan en de barricaden te beklimmen, maakt waarschijnlijk weinig tot geen indruk op de banken. Maar er is iets anders waar we wél enige indruk mee kunnen maken, en dat zelfs zonder bijeenkomsten te regelen is. Wat ik bedoel is een heel eenvoudig ‘doe-het-zelf’ protest, dat nauwelijks moeite kost maar waar iedereen die dat wil aan kan meedoen.
Dit bijzonder makkelijk te plannen protest bestaat simpelweg uit het stoppen met pinbetalingen. Laten we massaal besluiten om werkelijk nérgens meer te pinnen maar alles, tenzij er echt geen andere mogelijkheid is (zoals bij parkeerautomaten), cash te betalen!

Augustus 2012

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men