Gebeurtenissen.com

De demonisering van hennep
Door Marianne van Buitenen

De waarschijnlijk meest geslaagde demonisering ooit, die van de hennep- en cannabisplanten, begon in de dertiger jaren. Het werd uiterst geraffineerd aangepakt, midden in de tijd van de chemische revolutie. Het begon met twee zakenmensen; de eigenaar van een Amerikaanse chemiegigant en een steenrijke krantenmagnaat. De eerste patenteerde het proces om synthetische kunststoffen te maken, de tweede wilde zijn papierfabrieken en enorme belangen in de bosbouw veilig stellen.

De beide zakenmannen stonden blijkbaar niet alleen in de strijd tegen de multifunctionele plant. Er wordt beweerd dat ook andere grootindustriëlen, met zakenbelangen in onder andere de petrochemische, katoen- en houtindustrie, in het complot zaten. Deze zakenlieden hadden één gezamenlijk probleem; concurrentie van de zeer goedkope vezelhennepplant. Ze besloten de handen ineen te slaan, hennep was immers een gevaarlijke dreiging voor hun miljardenondernemingen.

Negatieve publiciteit

Kosten noch moeite werden gespaard om de hennepplant een slecht imago te bezorgen. Omdat op de planten op zich niets viel aan te merken, besloten ze de propaganda geheel toe te spitsen op het gebruik van cannabis als drug. Ze namen zelfs het louche Mexicaans straatwoord ‘marijuana’ voor hennep/cannabis over, om de lastercampagne kracht bij te zetten.

Er werd een ware golf van negatieve publiciteit over het publiek uitgestort. Dagelijks verschenen er horrorverhalen over marihuana in de kranten van de steenrijke krantenmagnaat. Men liet zelfs propagandafilms maken om de planten in diskrediet te brengen. Het doel was de publieke mening te beïnvloeden, zodat men steun zou krijgen voor een volledig verbod. Het was een doorslaand succes en marijuana werd hoofdnieuws.

Effectief
Het publiek werd bang gemaakt en geïntimideerd. In de dertiger jaren hadden de mensen nog volop vertrouwen in de media. Vrijwel niemand twijfelde dan ook aan wat er werd beweerd. Wat er in de krant stond of op de radio werd verteld nam men als waarheid aan, autoriteit werd in die tijd niet tot nauwelijks betwist. De hoogst sensationele beelden en verhalen gingen erin als koek, de lastercampagne bleek al snel zeer effectief te zijn.

Marijuana kreeg de schuld van zo ongeveer alles wat er maar mis kon gaan. Van moorden tot losse moraal, van echtscheidingen tot auto-ongelukken. De mensen vertelden het gehoorzaam door aan hun kinderen, dat werd hen namelijk opgedragen in de vele berichten die zij dagelijks te zien en te horen kregen.

Het verbod
Mede door de roep van het publiek om een verbod, ingegeven door de geraffineerde lastercampagne, nam het Amerikaanse Congres in recordtijd de Marijuana Tax Act aan. Vanwege de verwarring die opzettelijk was verspreid, werd de teelt van cannabis volledig verboden, en tegelijk óók van vezelhennep.

Pas toen het verbod er eenmaal was, realiseerden enkele mensen zich dat hierdoor ook de medicijnen op cannabisbasis verboden werden. Een Amerikaanse arts en advocaat getuigde hierdoor helaas te laat voor de Amerikaanse Medische Associatie. De reden dat de AMA niet eerder gereageerd had, was omdat men er pas naderhand achter was gekomen, dat al die verhalen over marijuana in werkelijkheid over cannabis gingen.

Er was niets meer aan te doen, de nieuwe wet werd ook door andere landen overgenomen en al snel was het wereldwijde verbod een feit. Ze hadden het voor elkaar, de zakenmensen en grootindustriëlen. Heel geraffineerd was de vezelhennepplant, waar het hen voornamelijk om ging, definitief uitgeschakeld. Terwijl het verbod tot stand was gekomen door een geheel andere variant van de plantenfamilie (cannabis) in een kwaad daglicht te stellen.
Vanaf dat moment konden kunststoffen volop worden gebruikt voor textiel en andere producten, de houtindustrie kon zich helemaal werpen op het maken van papier, en cannabis voor medicijnen, dat werd vervangen door chemisch vervaardigde bestanddelen.

Generaties lang…
De demonisering werkt tot op de dag van vandaag nog steeds door. Vraag mensen wat het eerst in hen opkomt bij het horen van het woord 'hennep' of ‘cannabis' en ongeveer 80 procent van de mensen denkt aan drugs (blowen en jointjes) of aan ellende (criminaliteit en overlast). Het is ook geen wonder, dat mensen zelfs nu nog op deze wijze reageren. We zijn in feite met z'n allen generaties lang gehersenspoeld. Onze ouders en grootouders werden al opzettelijk bestookt met compleet verkeerde informatie.
Het volstrekt achterhaalde verbod, uit het jaar 1937, houdt nog steeds de rehabilitatie en legalisatie van cannabis/hennep tegen. Terwijl het dé oplossing zou kunnen zijn voor de vele problemen waar onze huidige maatschappij en het milieu, juist nu, mee te maken hebben!

Juli 2011

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men