Gebeurtenissen.com

Winkelcentra, saai en steeds meer van hetzelfde!
Door Marianne van Buitenen

Waar je in Nederland ook in een winkelcentrum rondloopt, vrijwel overal kom je precies dezelfde winkels tegen! Het zijn de grote winkelketens die steeds opvallender het beeld bepalen in winkelbuurten. Om er maar even een paar te noemen; Blokker, Xenos, Kruidvat, Etos, Zeeman, Albert Heijn, Wibra, Action enz. Wanneer zie je nog een winkelcentrum waar niet minstens enkele vestigingen van deze winkels zijn?

De detailhandel wordt gedomineerd door de grote winkelketens en multinationals. Het winkelbeeld is daardoor  voorspelbaar geworden en vooral… saai! Want niet alleen heeft ieder filiaal van zo’n winkelketen dezelfde uiterlijke kenmerken, ze hebben ook nog eens allemaal hetzelfde assortiment. Winkelen begint daardoor zelfs minder leuk te worden, mensen beginnen dan ook te klagen over de eenvormigheid van het winkelaanbod. Het is tegenwoordig immers overal zo’n beetje dezelfde 'eenheidshap'.

Volledig afhankelijk
Kleine zelfstandige winkels, waar je ook nog eens iets speciaals kunt vinden, zien we steeds minder in de winkelcentra. Er zijn misschien wel mensen die dit niet als een probleem zien, maar ik krijg de indruk dat de meerderheid het toch tamelijk vervelend begint te vinden.
We moeten er toch met z’n allen niet aan denken, dat er straks misschien helemáál geen kleine winkels meer zullen zijn. Zodat we volledig afhankelijk worden van de grote winkelketens voor het aanbod van het assortiment kleding, schoenen, voedsel, cosmetica, huishoudelijke artikelen enz, enz. Het zou toch werkelijk doodzonde zijn als de kleinere, vaak gezellige en aantrekkelijke winkels, compleet uit het winkelaanbod zouden verdwijnen!

De grote winkelketens groeien keihard, omdat wij er met zijn allen regelmatig kopen. We kopen er zelfs steeds meer én steeds vaker. Men klaagt dan wel collectief over de eentonigheid van de winkelcentra, maar we houden het op die manier toch echt zelf in stand.

Hart voor de zaak
Er zijn veel kleine zelfstandigen die het moeilijk hebben, vanwege de grote concurrenten met hun superstunts en spaaracties. Want zij moeten opboksen tegen de enórme winkelketens die miljoenen kunnen uitgeven aan reclame. Gelukkig bestaan ze nog wel, kleine winkeliers die zich onderscheiden door hun speciale assortiment, die hart voor de zaak hebben én voor hun klanten! Zij vinden het persoonlijke contact met de klant belangrijk, kunnen vakkundig advies geven en zijn vaak ook in staat om speciale artikelen (elders niet verkrijgbaar) voor een klant te bestellen. Daarom zou ik iedereen willen vragen om ook regelmatig bij een kleine winkel naar binnen te stappen. Voor de dagelijkse boodschappen, een leuk apart cadeautje, een broek, een T-shirt, het eten voor de huisdieren of wát dan ook!

Nú kan het nog…
Laten we proberen de variatie in het winkelaanbod in stand te houden, door vaker aankopen te doen bij de kleine winkels. Loop gewoon eens naar binnen bij één van de kleinere zaken in een winkelbuurt.
Vaak is het een verrassing om te ontdekken wat ze allemaal in het assortiment hebben, bovendien vallen de verkoopprijzen vaak heel erg mee. Er blijven steeds minder zelfstandige winkeliers over, ze hebben onze klandizie nodig om te kunnen overleven.
Nú zijn ze er nog, nú kan het nog, nú kunnen we nog proberen te voorkomen… dat we straks alleen nog maar bij de grote en (over)machtige winkelketens terecht kunnen!

Ton de leeuw 21.07.2016 09:48

De meerderheid van de bevolking kijkt alleen naar het geld wat ze uitgeven. De kleine winkels gaan hier kapot aan. Kunnen echt niet meer concurreren, jammer.

Jos 14.02.2014 22:36

Als ik wil binnenlopen bij een kleinere zaak stuit ik op een dicht deur omdat ze bijna allemaal alleen maar op kantooruren open zijn als iedereen moet werken.

Ria 15.02.2014 11:00

De meeste winkels zijn iedere dag geopend tot zes uur, de meeste kantoren sluiten om vijf uur. Ook zijn winkels op zaterdag open, kantoren zijn dan dicht.

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men