Gebeurtenissen.com

We moeten (weer) veel meer vertrouwen krijgen in onze neus!
Door Marianne van Buitenen

In het verleden hebben mensen altijd op hun reukvermogen gerekend, bij het controleren van de versheid van voedsel. Sinds de invoering van de houdbaarheidsdatum op verpakkingen is men hier vrijwel mee gestopt. Vanaf die tijd werd er meer vertrouwd op de houdbaarheidsdatum, dan op het eigen reukvermogen. Inmiddels is duidelijk dat dit heeft geleid tot een werkelijk gigántische voedselverspilling!

'Voor alle zekerheid'

Ongeveer de helft van de Nederlanders gooit regelmatig eten weg dat 'over de datum is', terwijl er helemaal niets aan dat voedsel mankeert. Het is de houdbaarheidsdatum waar men op let, even ruiken of proeven is er (meestal) niet meer bij.
Op deze manier wordt er in Nederland voor ongeveer 4 miljard euro aan prima voedsel weggegooid. Tegenwoordig zijn consumenten erg snel bang om ziek worden en gooit men het voedsel daarom 'voor alle zekerheid' maar weg. Dat gebeurt dan meestal op- of vlak ná de houdbaarheidsdatum.

Lang(er) houdbaar
Omdat er zo strikt rekening wordt gehouden met de houdbaarheidsdatum op verpakkingen, realiseren we ons nauwelijks meer dat vrij veel voedingsproducten érg lang houdbaar zijn. Bepaalde producten zijn maanden of zelfs jarenlang houdbaar. Sommige wel tien jaar of langer, terwijl de datum op de verpakking anders doet vermoeden.
Als de verpakking ongeschonden is, zijn groenten en fruit in blik, rijst, thee en pasta's zeer lang houdbaar (meestal jarenlang). Maar ook koekjes, chips, fritessaus en mayonaise, ketchup en sauzen zijn over het algemeen heel wat langer houdbaar dan de datum op de verpakking aangeeft.

Voedselfabrikanten mogen zelf bepalen welke THT-datum er op een product wordt gezet. Het is essentieel dat men binnen de periode blijft waarin een product zou kunnen(!) bederven. Die datum wordt vaak erg kort gehouden, ook dit heeft als gevolg dat er heel veel voedsel verloren gaat. Het is voor producenten zeer lucratief om de houdbaarheidsperiode zo kort mogelijk te houden. De winkeliers willen en mogen immers geen producten verkopen die over de datum zijn. Er worden in winkels dan ook zéér regelmatig producten extra goedkoop verkocht of weggegooid, omdat ze de houdbaarheidsdatum benaderen. Deze producten, ook al waren ze nog láng niet bedorven, moeten dan natuurlijk opnieuw worden ingekocht.
 
Er wordt over nagedacht...
Het is ook wel logisch dat winkeliers hier zo voorzichtig mee zijn. Wanneer er een voedselproduct wordt verkocht dat 'over de datum is', en er zou iets gebeuren met de klant, dan kan de winkel aansprakelijk worden gehouden. Zelfs al zou dat helemaal niet aan het product liggen, dan kan dat toch imagoschade voor de winkel opleveren.
 
Op producten die lang houdbaar zijn en slechts langzaam in smaak of uiterlijk (kleur) achteruit gaan, staat een THT-datum. Dat wil zeggen: Tenminste Houdbaar Tot.
Op producten die snel kunnen bederven (verse producten) wordt een dagdatum gezet.
 
Houdbaarheidsdatum overschreden?
Op dit moment wordt er in Europa, en dus niet alleen in Nederland, nagedacht en gesproken over de enorme voedselverspilling. Hoogstwaarschijnlijk zal men op een gegeven moment alleen nog de productiedatum op lang houdbare producten gaan vermelden. Máár, zo ver is het nog lang niet!
Tot die tijd lijkt het mij een goed idee om -als consument zijnde- zelf wat nuchterder met die houdbaarheidsdata om te gaan.
Een blik sperziebonen bijvoorbeeld, waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden, is ook nog lang na die datum prima te eten. Evenals heel veel andere producten met een THT-datum.
Het is wel belangrijk dat de verpakking nog ongeschonden is, zodat er geen invloeden van buitenaf op het product kunnen inwerken. Maar als de verpakking in orde is, laten we dan gewoon onze neus weer gebruiken en/of even proeven om te controleren of het voedsel nog goed is.
Dat is niet alleen goed om de voedselverspilling tegen te gaan, maar óók bijzonder goed voor onze portemonnee!

Kortom, laten we niet vergeten dat we ons reukvermogen niet voor niets hebben gekregen.

Jan B. 01.04.2014 21:44

Van al het voedsel dat onnodig wordt weggegooid, is minstens de helft (of meer) te danken aan de "verlopen" datum op verpakkingen!

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men