Gebeurtenissen.com

Geld moet rollen om de economie gaande te houden
Door Marianne van Buitenen

Burgers worden aangespoord om geld uit te geven. Dit is nodig om de economie te herstellen, te stimuleren en gaande te houden, dat roepen politici ons regelmatig toe. Het is niet de bedoeling dat mensen op hun geld gaan zitten, want dat is slecht voor de economie. Het ‘spel der economie’ moet dus gespeeld worden door geld te laten rollen, want anders loopt het spel vast!

De knikkers
Aan dat spel wil een aantal Groot-Geld-Verzamelaars echter niet meedoen. Want het is juist hun 'sport' om zoveel mogelijk geld te verzamelen en het dan stevig en langdurig vast te houden. Dat daardoor in de onderste regionen van het spel schaarste ontstaat, is niet meer dan logisch en hoe langer het spel duurt hoe groter de schaarste wordt.

Inmiddels wordt het spel der economie al zeer langdurig gespeeld, waardoor het steeds duidelijker wordt dat het spel al behoorlijk is vastgelopen. De knikkers (het geld) waar het allemaal om gaat, hopen zich steeds meer op.  Ze blijven bovenin vastzitten en dat stagneert het gehele spelsysteem. De leidingen naar beneden moeten hoognodig worden doorgestoken of worden vervangen.
Het grootste probleem is echter, dat de veroorzakers van de verstoppingen denken 'dat het zo hoort'. Dat ze het recht hebben om het spel op deze manier te spelen en dat er dus helemaal geen probleem is.

De verhoudingen
Nu is het intussen zo gigantisch uit de hand gelopen, dat de vijfentachtig rijkste mensen ter wereld evenveel geld bezitten als de 3.5 miljard armste mensen samen. Dat blijkt uit het rapport ‘Working for the Few’, dat Oxfam Novib in januari 2014 presenteerde  tijdens het 'World Economics Forum' in Davos. Klik >>hier<< om het rapport te lezen.

Hoe de verhoudingen in rijkdom -procentueel gezien- in Nederland liggen is, zover ik weet, niet bekend. Maar over de situatie in Engeland is in ieder geval wel meer naar buiten gekomen. Daar bezitten op dit moment vijf families meer geld, dan de armste 20% van de bevolking (12,6 miljoen mensen). Hierover publiceerde ‘The Independent’ >>dit artikel<< op maandag 17 maart.

Oplopende verschillen
Volgens het IMF (Internationaal Monetair Fonds) gaat het grote verschil in rijkdom ten koste van economische groei. Landen met kleinere verschillen tussen arm en rijk, hebben minder economische problemen dan landen met grote verschillen. De verschillen lopen in een steeds sneller tempo op en dát… zou zelfs de rijkste der rijken moet verontrusten!

maart 2015

Harry 05.05.2015 15:08

http://www.groene.nl/artikel/en-dus-moeten-de-lonen-omlaag

http://www.groene.nl/artikel/en-dus-moeten-we-bezuinigen

http://www.groene.nl/artikel/de-crisis-is-toch-voorbij

Lia 18.03.2014 01:39

Het ontbreekt de rijke elites volkomen aan inlevingsvermogen, zij willen of kunnen niet begrijpen wat zij veroorzaken!

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men