Gebeurtenissen.com

Dierenleed door intensieve veehouderij neemt in Nederland ongekende proporties aan
Door Marianne van Buitenen

Op donderdag 27 juli 2017, werd in ons land een nieuw maar gruwelijk ‘record’ gevestigd; nooit eerder kwamen in Nederland op één dag 24.000 varkens om het leven!
Het gebeurde bij een snel om zich heen slaande brand in een gigántisch grote en twee verdiepingen hoge varkensstal, in het Gelderse Erichem. Het moet één grote hel van pijn en heftige paniek zijn geweest voor de hulpeloze dieren. De opgehokte varkens zaten als ratten in de val. Geen van hen had ook maar een spoortje kans om aan de vuurzee te ontsnappen.

Stalbranden
Het was de zoveelste brand in een megastal in een zeer korte periode. Begin juli kwamen er in Heeswijk-Dinther 4.000 zeugen en biggen om bij een stalbrand. Hetzelfde overkwam ongeveer tien dagen later 76.000 legkippen, bij een brand in een eierbedrijf in Nederweert. Steeds vaker komt er afschuwelijk nieuws uit de wereld van de intensieve veehouderij, over dieren die op een verschrikkelijke wijze aan hun eind zijn gekomen. Uit cijfers van Wakker Dier blijkt dat alleen al in 2016, 201.000 dieren omkwamen bij stalbranden.

Minder vlees eten
Er wordt telkens benadrukt dat we minder vlees moeten gaan eten, omdat de intensieve veehouderij veel dierenleed veroorzaakt en niet meer van deze tijd is. 
En dat werkt, de Nederlanders gaan inderdaad steeds minder vlees eten, dat is een goede ontwikkeling. Je kunt je echter serieus afvragen of dat enig effect zal hebben op het aantal megastallen in ons land. Om het even bij de varkenssector te houden; in het kleine Nederland worden onvoorstelbaar veel varkens gefokt. Het zijn er héél veel meer, dan men jaarlijks voor de vleesconsumptie van de gehele Nederlandse bevolking nodig heeft.

De export
Volgens cijfers van het CBS, exporteerde Nederland alleen al in 2015 een recordhoeveelheid varkensvlees: 944 miljoen kilo. En náást deze werkelijk onvoorstelbare hoeveelheid vlees, werden er in 2015 ook nog eens 6,2 miljoen biggen en bijna 3 miljoen Nederlandse vleesvarkens geëxporteerd!
Zie: http://edepot.wur.nl/402992

Zoveel mogelijk dieren, zo klein mogelijke oppervlakte
Ook als de vleesconsumptie in ons land blijft dalen, is het zeer onwaarschijnlijk dat dit zal leiden tot een verkleining van de intensieve veehouderij. Er zal hooguit een verschuiving plaatsvinden. Want uiteindelijk zal als logisch gevolg van een verminderde verkoop van vlees in het eigen land, de export van dieren en vlees naar het buitenland toenemen.
Kortom, het bijeen brengen van zoveel mogelijk dieren op een zo klein mogelijke oppervlakte, heeft niet als doel om het vlees in Nederland betaalbaar te houden. Nee, de megastallen, die onverantwoord vol worden gestouwd met levende dieren, dienen vooral om de grootschalige export van dieren en vlees naar het buitenland mogelijk te maken en in stand te houden!

Schadelijke gevolgen
Het leven voor de meeste dieren in de megastallen is op zich al één groot drama, maar als er brand uitbreekt in zo’n zwaar overbevolkte stal, neemt het dierenleed helemaal ongekende proporties aan! O
ndertussen blijven we in Nederland ook nog zitten met de zeer schadelijke gevolgen van de intensieve veehouderij. Neem alleen al het werkelijk enorme mestoverschot, het effect daarvan op de natuur en het milieu is bijzonder verontrustend.
Ons land is véél te klein voor de zeer grootschalige veehouderij. En het ophokken van gigantisch veel dieren op een zo klein mogelijke oppervlakte, is absoluut geen oplossing. Het is eenvoudigweg niet mogelijk op een goede, veilige en dierwaardige manier.
Het gaat ten koste van dieren, het milieu, de natuur en uiteindelijk… óók van de mens!  

juli 2017

Hans 02.08.2017 11:02

Het is idd verschrikkelijk. Naast het absurde leed tijdens de fok, lijden de dieren ook nog eens extreem tijdens levend transport. Megastallen moeten verboden

ilja jansen 01.08.2017 22:49

(Y) Goed geschreven... Het is ongelooflijk dat dit kan gebeuren.. Dat wij als mens dieren zo kunnen mishandelen, uitbuiten.. Hoe ziek moeten wij als mens zijn..

Joke Gunter 30.07.2017 19:04

Helemaal eens Marianne.
Ik hoop dat je met je heldere verhaal ogen opent en een bijdrage levert aan het bewustzijn bij mensen (vooral in de politiek).
Joke Gunt

Marianne van Buitenen 30.07.2017 19:26

Dankjewel, Joke. Ik verwacht alleen niet dat dit artikel de politiek bereikt.

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men