Gebeurtenissen.com

Er vallen steeds meer gaten in de natuurlijke aircosystemen van de wereld

Door: Marianne van Buitenen

Zoals bomen bij gebieden met een hoge bebouwingsdichtheid al voor verkoeling zorgen, is de verkoeling van gebieden met een hoge ‘bomendichtheid’ vele malen groter. Wanneer zonnestralen het bladerdek van de bomen raken, verdampt er water uit de bladeren waardoor ze afkoelen.

 

'Eén boom geeft net zo veel verkoeling als tien airco's'

Deze zin staat op de website van EenVandaag, in een artikel dat gaat over een uitspraak van weerman Marco Verhoef in het Journaal. 

De afkoelende werking van bomen in een dichtbebouwde omgeving is veel te lang onderschat. Complete bossen zorgen natuurlijk voor een nóg effectiever en omvangrijker afkoelend effect. Zij verdampen immers véél meer water dan bebouwde of ontboste gebieden, waar de verdamping bijna nul is. Dit is vooral van belang in periodes van langdurige hitte en in landen met warme klimaten. De natuur -die van oudsher altijd in prima in balans was- heeft het in miljoenen jaren dan ook niet voor niets zo geregeld, dat er in warme regio’s op aarde grote regenwouden zijn ontstaan.

 

Oudste ecosystemen op aarde

Regenwouden zijn niet alleen leveranciers van een groot deel van onze zuurstof, ze nemen ook CO2 op én functioneren als gigantische ‘aircosystemen’. Dankzij de goedwerkende verdamping in de regenwouden, worden er wolken gevormd die voor vruchtbare regen zorgen. Tegelijk zorgen de wolken voor het terugkaatsen van zonlicht in de ruimte, waardoor de verwarming van het aardoppervlak wordt afgeremd. Regenwouden zijn onmisbaar, het zijn de oudste ecosystemen op aarde.

 

‘Hotspots’ in regenwouden

Hoewel het al decennia lang bekend is hoe belangrijk oerbossen en regenwouden zijn, staat er nauwelijks een rem op de grootschalige ontbossing. Kortgeleden kwam weer eens in het nieuws hoe razendsnel dat eigenlijk gaat, er verdwijnen maar liefst 40 voetbalvelden bos… per minuut!

Eind juni werd door RTLnieuws bekend gemaakt, dat er vorig jaar 16 miljoen hectare bos is verdwenen. Dat is qua oppervlakte vier keer zo groot als Nederland. De grootschalige houtkap gaat alsmaar door en maakt grote, lelijke en zeer schadelijke littekens in regenwouden en oerbossen. In deze voorheen ongerepte gebieden, komen daardoor steeds meer open plekken die in hotspots veranderen. De ooit zo perfecte en complexe balans tussen verdamping en de terugkaatsing van het zonlicht naar de ruimte –onder andere door wolken- wordt door de ontbossing ernstig verstoord!

Daar waar de bomen worden gekapt, ontstaan in zeer korte tijd kale uitgedroogde ‘hotspots’ in de regenwouden. Die plekken worden ook alsmaar groter, omdat er vanuit de reeds kale gedeelten steeds verder naar buiten wordt gekapt. Dat de gevolgen van de ontbossing verschrikkelijk en veelomvattend kunnen zijn voor de natuur en het klimaat, lijkt nog steeds niet serieus genoeg te worden genomen. Toch is er inmiddels een groot en afschrikwekkend voorbeeld van wat er kan gebeuren.

 

De natuur laat niet met zich sollen…
In 2015 heeft de natuur, in Argentinië, overduidelijk laten zien dat zij zich niet eindeloos laat tarten.

In het land, dat tot begin negentig jaren nog enorm grote (maar inmiddels bijna geheel verdwenen) water absorberende bossen en graslanden had, werd begonnen met het planten van gigántische monoculturen van maïs en sojabonen. Om plaats te kunnen maken voor deze gewassen, werd een aanvang gemaakt met het kappen van vele bomen in het regenwoud. Dit resulteerde al snel in een wijdverbreide ontbossing

Dat de natuur niet met zich laat sollen bleek jaren later, na een nacht van zware regenbuien. Er ontstond in die nacht plotseling een enorm grote nieuwe rivier. Een rivier die zó krachtig is, dat het landbouwgronden en wegen verwoest en zelfs een stad bedreigt. Doordat er in de verre omgeving geen diep wortelende gewassen meer groeien, laat stáán bomen, is de loop van de rivier compleet onbeheersbaar. Er staan voornamelijk sojabonen op het land, maar die hebben korte wortels en geven geen enkele stevigheid aan de grond.

De bodem is daardoor behoorlijk onstabiel geworden en de nieuwe rivier baant zich met gemak door het gebied. Dat leidt tot grote problemen voor landbouwers; soms verdwijnen zelfs hele velden stroomafwaarts in de rivier.   

(Tekst gaat verder onder de video)

Deze rivier ontstond plotseling in Argentinië

In juni, bij een top in Noorwegen over de wereldwijde ontbossing, zei de Noorse Milieuminister Ola Elvestuen dat; “het kappen van bossen een criminele business is geworden waarin miljoenen omgaan. Ontbossing tegengaan is volgens hem 30 procent van de oplossing voor klimaatverandering”.

Soms steken particulieren hun nek nog verder uit dan vele regeringen en instanties om de ontbossing een halt toe te roepen. Lees HIER het mooie verhaal van de Amsterdamse Peter de Koning, die een bos op de Filipijnen kocht en schonk het aan de bevolking.

 

Augustus 2018

Nieuwe reacties

13.09 | 13:52

Ik zou graag weten hoe ik het beste zekf n paar plantjes kan telen voor eigen gebruik maar weet hoe ik het exact moet doen. Waar kan ik bvb een filmpje zien ofs

11.10 | 12:36

“Het verbaast me voortdurend hoeveel RSO tegen mijn kanker vocht - zonder bijwerkingen of risico's. Naast het doden van mijn kankercellen, wat voor mij de bel

10.10 | 18:05

"Ik ben hier om mijn diepe warme dankbaarheid te betuigen aan de Rick Simpson-hennepolie, die ik kreeg van Dr. Rick Simpson. Ik verlaat nu een gezond leven sin

10.10 | 18:04

God zegene Rick Simpson omdat hij me heeft geholpen mijn kanker te genezen, ik heb al heel lang kanker geleden, ik heb zoveel remedies geprobeerd, maar het lijkt erop dat het werkt. Maar ik had contact met een Rick Simpson-hennepolie waarvan ik zoveel men